Tänään tullessani koulusta kotiin äitini ilmoitti, että olin saanut kirjeen.Ja sieltähän paljastui Helsingin Sanomien kuukausiliite viime viikon lauantailta.Ja vieläpä komean näköinen.Vapise, Talouselämä!

IMG_7189.jpg

Artikkeli antoi mukavasti itselleni uutta tietoa mursuista: Mursujen elämä on rankkaa.Ne viettävät talven etelämpänä ja uivat keväällä ravinnon ja jäiden perässä Jäämerelle, mutta syksyllä niillä on aikaa hengähtää kokoontumisrannoilla (s. 64)

Enpä olisi uskonut, kuinka pelokkaita mursut ovatkaan: "Ne pelkäävät kaikkea: ihmistä, karhuja, lintuja, tuulenpuuskaa, toisiaan.Ne saavat helposti aikaan paniikin ja aiheuttavat suurta vaaraa toisilleen" (s. 64)

Erityisesti laumoista oli mielenkiintoista lukea: Mursut liikkuvat laumoissa, usein urokset erikseen ja naaraat ja poikaset erikseen.Rannalla lauma lepäilee yleensä muutaman päivän ja lähtee sitten etsimään ruokaa mereltä (s. 65).Olen tähän asti elänyt siinä uskossa, että mursut pärjäävät niin laumanjäseninä kuin laumattomina, mutta kuulemma lähinnä urospennuilla on mahdollisuus selvitä yksikseen (s. 66)

Ääntelemällä ne [mursut] selvittelevät välejään tai viestivät asemaansa mursujen hierarkiassa (s. 65).Ai jaa, itse olen tehnyt asemani selväksi ihan vain kirjoittamalla...

Oli kiinnostavaa lukea mursututkija Maksim Tšakilevista.Näköjään hänkin pitää mursujen puolia, tosin "hieman" eri tavalla.Artikkelin loppupuolella mainitaan myös Anatoli Kotšnev, joka tutkii mursujen lisäksi jääkarhuja

IMG_7192.jpg

Viimeisellä sivulla kerrotaan mursujen olemassaoloa uhkaavista asioista kaunistelematta tosiasioita.Tutkijoiden mukaan poikasten osuus mursuista on nyt kahdeksan prosenttia, kun sen pitäisi olla kaksikymmentä, jotta kanta olisi kestävä (s. 73)

Vaarantunut

Kuva: Wikipedia

T: @aurinkomursu